Dongen, gemeente van zand en turf, katholiek en protestants, Brabants en Hollands. Onze gemeente heeft een van oudsher rijk en divers karakter. Een fijn karakter. Dat maakt het goed wonen in onze gemeente.
Er is ruimte voor iedereen; we vullen elkaar goed aan. Samen hébben we het goed voor elkaar en zíjn we goed voor elkaar. De sterke traditie in de maakindustrie maakte onze gemeente vindingrijk, initiatiefrijk, warm en goed voor elkaar. Dát is ons DNA. En dat maakt onze gemeente ‘gewoon’ bijzonder.
Sociale kracht
We bouwen samen verder aan wat ons ‘gewoon’ bijzonder maakt: de open, sociale en initiatiefrijke gemeenschap met het bruisende verenigingsleven.
Door het gemoedelijke, saamhorige en rustige karakter is het een genot om in onze gemeente te wonen. Dat koesteren we. Onze kleinschaligheid biedt volop kansen voor sociale cohesie en participatie. Deze kunnen en mogen we nóg verder versterken. Alle inwoners van onze gemeente kunnen meedoen in onze samenleving. We gaan uit van ieders eigen kracht en willen als gemeente goed luisteren naar de wensen van inwoners.
Inwoners hebben een sleutelrol in het creëren van een mooie, leefbare omgeving. Dat blijkt uit de levendigheid van onze gemeente en de rijkdom van het Dongens verenigingsleven. Dé Dongenaar bestaat niet, maar er zijn wel échte Dongense kenmerken (zie waarde Sociale kracht). Zo genieten we in onze gemeente van de rust en de vertrouwdheid van de dorpen, hebben we hart voor de gemeenschap en staan we voor elkaar open. We zijn geen grote gemeente, maar we kunnen samen veel bereiken. Daarom blijven we in de toekomst ruimte bieden aan de initiatiefrijke inwoners van ’s Gravenmoer, Klein-Dongen, Vaart en kern Dongen.
Erfgoed en cultuurhistorie
We behouden en versterken het erfgoed en de rijke cultuurhistorie van onze gemeente.
Onze gemeente heeft een rijke historie. Al in de dertiende eeuw (1288) is onze gemeente voor het eerst op schrift genoemd. Later, in de negentiende en twintigste eeuw, zorgden de leer- en schoenindustrie voor veel werkgelegenheid. Dat heeft het karakter van onze gemeente gevormd. Tegenwoordig zijn er nog steeds diverse negentiende-eeuwse monumentale leerlooierijen en schoenfabrieken aanwezig. Die geven een beeld van het belang dat deze bedrijfstak ooit had.
Ook het buitengebied is van cultuurhistorisch belang voor onze gemeente. Het buitengebied van Dongen typeert zich door de verschillende landschapstypen (zie verder onder Waarden) en het agrarische karakter. De Donge en de Vaart (in beheer bij het waterschap) zijn ook beeldbepalend voor de ontstaansgeschiedenis. We beschermen deze ‘cultuurdragers’ en brengen ze prominenter in beeld.
Het erfgoed van onze gemeente staat tegenwoordig onder druk. Zonder voldoende aandacht voor de cultuurhistorische waarden van onze gemeente, gaat een deel van onze geschiedenis mogelijk verloren. We zullen ons moeten blijven inzetten voor het cultureel erfgoed van onze gemeente. Dat doen we aan de hand van deze drie pijlers:
- duurzame ruimtelijke ontwikkeling;
- kennis en inspiratie;
- bescherming en instandhouding.
Bij ruimtelijke plannen borgen we de bescherming ons erfgoed structureel en zo vroeg mogelijk. We stellen een toekomstvisie/programma voor cultuurhistorie en erfgoed op en blijven onderzoek doen naar onze eigen geschiedenis. We zorgen voor een goed evenwicht tussen duurzaamheid en de monumentale waarde van erfgoed. In deze ambitie zetten we nu al voorzichtig de eerste stappen. Duurzaamheid heeft hier twee kanten: het terugdringen van het energiegebruik bij monumenten en het behouden van de kwaliteit van monumenten voor toekomstige gebruikers of bezoekers. We zetten in op de samenwerking met en het begeleiden van monumenteigenaren om maatwerk bij verduurzaming te bieden. Verder verkennen we de mogelijkheden van herbestemming van het Dongens erfgoed indien plaatselijk behoud niet mogelijk is. Zo kan het in de toekomst toch behouden worden en bewaard blijven.
Landschap
We behouden het karakteristieke landschap en passen ontwikkelingen in harmonie in.
De kern Dongen ligt op de rand van een hoge dekzandrug, aan de rivier de Donge en te midden van drassige (veen)gebieden. Kenmerkend voor de opbouw van het landschap van onze gemeente zijn de oude ontginningslinten. Het slagenlandschap is qua omvang en structuur bepalend voor het buitengebied van ‘s Gravenmoer. We zetten in op het behoud van deze authentieke landschapselementen.
De landbouw drukt een stempel op het Dongens landschap. Het is van belang dat agrarische bedrijven verduurzamen, maar ook dat het agrarische landschap behouden blijft. Daarbij is er wel ruimte voor andere functies. Denk bijvoorbeeld aan natuur en recreatie dat niet belastend is voor het landschap. Ontwikkelingen moeten echter goed ingepast worden in het landschap.
Relatie met: Wonen, Voorzieningen, Cultureel erfgoed, Werk en ondernemen, Groen, Sociale kracht, Cultuurhistorie en erfgoed, Natuur en landschap, Kern Dongen, 's Gravenmoer, Klein-Dongen en Vaart