Onze gemeente bereid zich voor op de grote uitdagingen van onze tijd en in ons gebied. We maken slimme plannen hoe om te gaan met de energietransitie, klimaatverandering en zeespiegelstijging. Onze samenleving is veerkrachtig en onze gemeente wordt steeds duurzamer. Dat blijven we samen doen: gemeente, inwoners, bedrijven en gebiedspartners zoals waterschap, regiogemeenten, Enexis, sociale partners en provincie.
Groen en biodiversiteit
We moeten ruimte houden voor groene wijken en het groene karakter van het buitengebied.
De natuur en het groen in onze gemeente hebben een belangrijke waarde. Het draagt bij aan de beleving, biodiversiteit en natuurlijke waarden. Biodiversiteit krijgt meer prioriteit in onze gemeente. De afgelopen jaren zijn delen van het openbaar groen omgevormd naar bloemen- en kruidenweides en er is een ecologisch maaibeleid ingevoerd. De komende jaren zetten we daar verder op in. Ook in nieuwbouwplannen komt meer ruimte voor biodiversiteit. Voornamelijk door de aanleg van bloemrijke grasvelden in plaats van gazons, maar ook door de realisatie van natuurlijke oevers bij waterpartijen. We gaan kansen benutten waar die zich voordoen.
Het is belangrijk om goed om te gaan met het veranderende klimaat. Bijvoorbeeld door water op te vangen in perioden van veel regen, maar ook door beter om te gaan met perioden van droogte of hitte. Natuur draagt bij aan een gezonde leefomgeving en nodigt ons uit om eropuit te gaan. We kiezen voor een groene buffer aan de westkant van onze gemeente (westzijde van de kern Dongen). We willen ook de rest van ons buitengebied beschermen. Als transformatie van het buitengebied door uitbreiding van woon- en/of werklocaties noodzakelijk is, dan moeten we dit compenseren met het toevoegen van een grotere landschappelijke waarde.
Klimaatadaptatie en warmtetransitie
We streven naar 95% CO2-neutraal in 2050.
Als tussenstap moet in 2030 een CO2 reductie van 49% zijn gerealiseerd. Een belangrijk deel van de aanpak is weergegeven in de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) 1.0. Daarnaast is de Transitievisie Warmte (TVW) vastgesteld. Daarin staat beschreven hoe de woningen stap voor stap van het aardgas afgaan. In de uitvoering werken we samen met inwoners, wijk- en dorpsraden, stakeholders, woningbouwcorporaties, regiogemeenten. We gaan op zoek naar alternatieve warmtebronnen, innovaties, benutten van aanwezige warmtenetvoorzieningen, het creëren van maatschappelijk draagvlak en zorgen voor de benodigde financiële middelen die we ontvangen van het Rijk. Ieder heeft hierin een eigen rol en verantwoordelijkheid. Daarbij werken we samen in de regio.
Wat willen we in ieder geval aanpakken?
- Gedragsverandering: hiervoor is bewustwording en educatie nodig.
- Zoeken naar alternatieve warmtebronnen Ook onderzoeken we de aansluiting bij de nog te ontwikkelen energiehubs (REKS).
- Verharding van de openbare ruimte aanpakken: hier gaan we regie op voeren in verschillende woonwijken. Ook op het bedrijventerrein Tichelrijt moet dit worden aangepakt. Bedrijven en gemeente hebben hier een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Energie en circulariteit
We gaan voor duurzaam en circulair.
Het dakoppervlak willen we, waar de constructie het toelaat, benutten voor zonnepanelen. Woningbouwcorporatie Casade is hierbij een voorloper met het project Dakenstroom. Gebruik van daken heeft de prioriteit, maar is niet voldoende om de doelstelling te halen: aardgasvrij in 2050. Er zullen ook andere maatregelen genomen dienen te worden om deze doelstelling te behalen.
De REKS van Hart van Brabant bevat een afwegingskader voor de plaatsing van zonnevelden. Hierin is de zonneladder opgenomen. De zonneladder bestaat uit vier ‘treden’: Altijd, Ja mits, Nee tenzij en Nooit. De treden geven inzicht in waar er zonnepanelen geplaatst mogen worden en onder welke voorwaarden. Er zijn vooral mogelijkheden voor zonnepanelen op bedrijfsdaken en zonnepanelen met dubbel ruimtegebruik. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Solar Carports, duurzame parkeerplaatsen vol zonnepanelen. In beginsel gaan we terughoudend om met het toestaan van zonnepanelen op onbebouwde gronden. Het afwegingskader uit de REKS (over het toestaan van zonnepanelen op onbebouwde gronden) is leidend. Op basis hiervan maken we nog een gemeentelijk afwegingskader voor zonnepanelen op onbebouwde gronden.
Voor de energietransitie zijn verder aanpassingen aan het elektriciteitsnetwerk nodig. Met name in de ondergrond zijn aanpassingen/uitbreidingen aan het net nodig om alle energie te kunnen transporteren.
Het uitgangspunt is dat we zo veel mogelijk circulair zijn. Hierbij streven we naar een gemeente zonder afval in de brede zin van het woord. We brengen in beeld hoe we de circulaire economie in het gemeentelijk beleid kunnen versterken. Zie verder het thema Circulariteit.