In onze gemeente is en blijft het fijn wonen. Om onze wijken vitaal en leefbaar te houden werken we aan een levendig karakter in onze gemeente. Er is ruimte om elkaar te ontmoeten. De leefomgeving is toegankelijk en veilig voor alle inwoners. Er is een plek voor iedereen dankzij een passend woningaanbod voor alle doelgroepen. Onze voorzieningen blijven op peil. Wij ontwikkelen ons tot een plek waar mensen graag wonen, recreëren en verblijven.
Een goede duurzame woningvoorraad
We zorgen voor woningen voor iedereen. Daarbij staan de kernkwaliteiten van onze gemeente centraal.
In onze gemeente hoort iedereen erbij. We hebben behoefte aan voldoende betaalbare woningen, voor allerlei doelgroepen. Zo geven we ruimte aan nieuwe betaalbare (flexibele) woon- en bouwvormen, zoals studio’s en tiny houses, die geschikt zijn voor onder andere alleenstaanden, jongeren, spoedzoekers en (jonge) koppels. Daarnaast vinden we het bijvoorbeeld ook belangrijk dat er genoeg woonruimte is voor arbeidsmigranten. Zij zijn belangrijk voor onze economie. Hun werkgevers zijn aan zet om te zorgen voor woonruimte voor de arbeidsmigranten. Ruimte bieden voor een goede huisvesting is ook van groot economisch belang. Hiervoor zijn er verschillende soorten woonconcepten beschikbaar, zoals tijdelijke woningen.
We zorgen dat woningbouw in onze gemeente tegemoetkomt aan de waarden die we belangrijk vinden. Zo hebben we aandacht voor het behoud van onze kernkwaliteiten op het gebied van landschap, cultuurhistorisch erfgoed en natuur. Daarbij benutten we de kansen voor inbreiding optimaal. We zijn zuinig op het buitengebied, maar sluiten uitbreiding niet uit zolang we de Dongense waarden kunnen behouden. De groene buffer aan de westkant van onze gemeente wordt in stand gehouden.
Als we woningen bouwen behouden we de Dongense sfeer. Ontwikkelingen moeten passen bij de maat en schaal van onze gemeente. We bouwen duurzaam en circulair en houden rekening met de woon- en leefomgeving. We stimuleren en doen mee aan duurzame woningbouw experimenten, zoals waterneutraal bouwen en particuliere inwonerinitiatieven.
De regie over de woningbouwopgave ligt bij de gemeentelijke organisatie. Daarbij gaat het niet alleen om woningbouw, maar ook om bijkomende zaken als energie, groen en water. We stellen als gemeente waar nodig kaders, maar we gaan niet zelf ontwikkelen. Dat laten we over aan marktpartijen.
Toekomstbestendige voorzieningen
We gaan voor voldoende voorzieningen voor iedereen, die mee kunnen groeien met de levensloop van een wijk.
Je hoeft als dorp niet alle voorzieningen binnen de eigen gemeente te hebben. Dat is ook niet altijd haalbaar. Om ervoor te zorgen dat het voorzieningenniveau in de toekomst op peil blijft, clusteren we voorzieningen als horeca en detailhandel in het centrum. Ook blijft het centrum daardoor levendig. Wel moeten voorzieningen die in de wijken aanwezig zijn (als speelplekken en ontmoetingsplaatsen), aansluiten bij de levensloop van de wijk. We zorgen voor voldoende voorzieningen, zowel voor de jeugd als voor ouderen. Meer hierover is te lezen bij ambitie Dongens DNA onder sociale kracht.
Het huidige accommodatiebeleid zetten we voort. Dit gaat over de huisvesting van onderwijs, sport en maatschappelijke functies. De gemeentelijke organisatie voert duidelijke regie. Ook zullen wij de regie voeren op de druk op de gezondheidszorg. We blijven in gesprek met GGD en andere benodigde instanties om te blijven monitoren dat er voldoende zorgverleners nu en in de toekomst blijven. Indien nodig kan dan tijdig worden geanticipeerd.
Gezondheidsbescherming en -bevordering
Onze inwoners zijn en blijven (mentaal) gezond. Dat gaan wij stimuleren en beschermen.
We willen meer jongeren aan het sporten krijgen. Daarmee ontwikkelen inwoners op jonge leeftijd al een gezonde levensstijl, zowel voor de mentale als voor de fysieke gezondheid. Bij het ontwerpen van de openbare ruimte, letten we op de multifunctionele inrichting zodat zoveel mogelijk openbare functies (zoals sporten, ontmoeten en verblijven) met elkaar kunnen worden gecombineerd.
Gezondheid heeft niet alleen te maken met het stimuleren van bewegen. We moeten aan de slag om een gezonde leefomgeving te creëren. Denk hierbij aan het beperken van geluidshinder door bijvoorbeeld van wegverkeer door de aanleg van stiller asfalt en waar nodig het plaatsen van geluidsschermen. We willen ook geurhinder verminderen, denk hierbij aan de geur die afkomt van bedrijventerreinen en het stoken van hout. Externe risico’s (bijvoorbeeld milieurisico’s afkomstig van bronnen buiten de gemeentegrenzen) willen we zo veel mogelijk beperken. Dit alles om de gezondheid van onze inwoners te beschermen.
Veiligheid
Wij zijn een veilige gemeente, dit willen we zo houden.
Veiligheid is er in verschillende soorten en maten. U kunt denken aan verkeersveiligheid, maar ook aan sociale veiligheid. Om het verkeer in onze gemeente veiliger te maken, inventariseren we waar verkeersonveilige situaties zijn. We blijven in de toekomst plannen maken en monitoren deze om dergelijke situaties op te lossen.
In het kader van sociale veiligheid is de zichtbaarheid van boa’s in alle kernen belangrijk voor het veiligheidsgevoel. De boa-capaciteit is met corona-steungelden tijdelijk verhoogd. Het effect van de toename in boa-capaciteit heeft positieve invloed gehad op verschillende vormen van veiligheid. Veiligheid vraagt om een goede crisisorganisatie en goed toegeruste vrijwillige brandweer. Beiden hebben daarom nadrukkelijk onze aandacht. We blijven het behoud van de twee brandweerposten in kern Dongen en ‘s Gravenmoer bepleiten in de regio. We investeren in de verbinding met de vrijwilligers van de brandweer.
We continueren de controle op de huisvesting van arbeidsmigranten en/of kamerverhuur en geven voorlichting aan inwoners over de mogelijkheden om misstanden te herkennen en te melden.
Ondermijning beïnvloedt alle lagen van de samenleving. We zetten daarom in op een adequate aanpak en het geven van voorlichting over het herkennen van en handelen naar ondermijning. Daarnaast gaan we actief de vestiging van ongewenste bedrijfsvormen en andere risicofactoren in het kader van sociale veiligheid tegen. Dat doen we door inzet van de wet Bibob en gericht toezicht op risicovolle locaties. We werken samen met onze partners om onze gemeente zo schoon, heel en veilig mogelijk te houden”.