Onder milieu vallen de kenmerken van onze omgeving, die belangrijk zijn om ergens gezond te kunnen leven. Het gaat om de kwaliteit van de lucht, de bodem en het water. Ook hoeveel geluid en geur ergens gemerkt wordt en de veiligheid in een gebied horen bij milieu.
Wat is milieu?
Onder het milieu vallen de kenmerken van de leefomgeving die belangrijk zijn om ergens gezond te kunnen leven. Het gaat hierbij onder andere om de kwaliteit van lucht, water en bodem. Ook de beoordeling van geluid, geur en veiligheid passen bij het thema milieu. Het gaat hierbij om wat we om ons heen ervaren. Milieu onderscheidt zich zo van het thema Gezondheid en welzijn. Bij dat thema is vooral gekeken naar gezondheidsbevordering. Het gaat daarbij om keuzes en mogelijkheden van bewoners zelf (zoals genoeg bewegen en gezond eten) en de inrichting van de ruimte (voldoende groen en plek om te bewegen). Bij milieu staat gezondheidsbescherming centraal.
Waar staan we nu?
Onze gemeente voldoet op het gebied van luchtverontreinigende stoffen ruimschoots aan de wettelijke normen. Dat betekent dat de uitstoot lager is dan wat is toegestaan. Op enkele plekken, zoals rond bedrijventerreinen of rondom enkele straten in het centrum van kern Dongen, is sprake van lichte verhogingen van de concentraties van fijnstof en stikstofdioxide. Deze vallen binnen de wettelijke normen, maar het kan nog steeds negatieve effecten op de gezondheid hebben. Soms leidt het stoken van hout tot overlast. Houtstook is na verkeer de grootste emissiebron van fijnstof in onze gemeente.
Vooral op de doorgaande wegen in en naar de kern Dongen is de geluidsbelasting hoog (zie afbeelding). Ook is er sprake van zware geluidsbelasting op bedrijventerrein Tichelrijt.
Geurbelasting van agrarische bedrijven speelt vooral een rol in het oostelijke deel van het buitengebied. Geurbelasting van industrie komt voornamelijk voor bij Tichelrijt. Met name de wijken Crispijnhof, Exterbroek en de Heuvelstraat hebben er last van.
In onze gemeente zijn er twee wateren met een Kaderrichtlijn Water (KRW)-status: de Donge en het Wilhelminakanaal. Zoals bij bijna ieder open water in Nederland, is de ecologische status hier matig tot ontoereikend. De waterbeheerders (Rijkswaterstaat van het Wilhelminakanaal en Waterschap Brabantse Delta van De Donge) zetten zich in om uiterlijk in 2027 een goede status te bereiken.
Wat komt er op ons af?
De samenleving wordt zich steeds meer bewust van het belang van een gezonde leefomgeving. Daarnaast is er de afgelopen jaren veel aandacht voor de problemen rondom stikstof. Het gaat om het effect van stikstof op Natura 2000-gebieden, natuurgebieden die door beleid van de Europese Unie beschermd worden. In onze gemeente liggen geen Natura 2000-gebieden, maar de effecten van stikstofuitstoot kunnen vele kilometers verderop invloed hebben. Dat binnen onze gemeente geen Natura 2000-gebieden liggen, betekent dus niet dat stikstof geen opgave is. Bij iedere belangrijke wijziging binnen een bedrijf of bij bouwprojecten moet de invloed van stikstof worden meegenomen.
We zijn druk bezig om klimaatadaptief te ontwikkelen. Klimaatadaptatie wil zeggen: we passen de omgeving aan om beter om te gaan met de effecten van klimaatverandering. Als we optimaal met de effecten van klimaatverandering om kunnen gaan, dan noemen we dat klimaatbestendigheid. Bij nieuwbouw en renovatie houden we rekening met hittestress, watertekorten en wateroverschot. Meer hierover leest u bij Klimaat.
Hoe zien we de toekomst van milieu?
- Schone lucht in onze gemeente vinden we vanuit het oogpunt van gezondheid van onze inwoners belangrijk. Houtstook draagt daar niet aan bij. We stimuleren vermindering van houtstook met voorlichting en communicatie hierover.
- Economische ontwikkeling (zoals het uitbreiden van bedrijventerreinen) mag geen grote negatieve effecten op het milieu (o.a. schone lucht en geluid) en daarmee op de gezondheid van onze inwoners hebben.
- Bij ruimtelijke ontwikkelingen is er aandacht voor milieueffecten (zoals geluid, geur, luchtkwaliteit en stikstof). Negatieve effecten op milieu (en daarmee ook op gezondheid) wordt zo veel mogelijk voorkomen.
- We zetten in op de revitalisering (opknappen) van bedrijventerreinen. De verstening op Tichelrijt en de Wildert moet worden tegengegaan. Bedrijven en gemeente hebben hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
- Mogelijkheden voor duurzame energieopwekking moeten overwogen worden, zolang er aandacht is voor landschap en milieu.