Onze gemeente kent enkele natuurgebieden. Het gaat om het Wilhelminakanaal en enkele relatief kleine gebieden aan de rand van onze gemeente. Ook de Donge heeft een natuurlijke waarde. Hoewel er relatief weinig natuurgebied (Natuurnetwerk Brabant) in onze gemeente is, gaat onze gemeente met zorg om met het groen en de natuur. Groen en natuur zijn namelijk ook van belang voor de gezondheid en het welzijn van inwoners.
Het Dongens landschap is waardevol. De kern Dongen is gelegen op de rand van een hoge dekzandrug, samengebonden door de rivier de Donge en te midden van drassige (veen)gebieden. Oude ontginningslinten zijn kenmerkend voor opbouw van het landschap van onze gemeente. Deze linten bepalen in belangrijke mate de ruimtelijke structuur van onze gemeente en zijn landschappelijk waardevol door de grote variatie in bebouwing en beplanting. De archeologische verwachtingswaarde is hoog rondom de linten.
Het slagenlandschap is qua omvang en structuur het meest kenmerkend voor het buitengebied van onze gemeente. De schaal van het landschap is de laatste decennia in het algemeen sterk vergroot, door het rooien van kavelgrensbeplantingen en landbouwkundige schaalvergroting. Zo was het slagenlandschap, dat nu relatief open is, van oudsher een kleinschalig gebied, met veel beplantingen. Het gehele deel van onze gemeente ten noorden van de kern Dongen valt binnen het Belvedèregebied Langstraat. Dat betekent dat het landschap een hoge concentratie aan cultuurhistorische waarden kent. Het wordt gekenmerkt door het slagenlandschap, met veel historische lintbebouwing.