Voorzieningen zijn nodig om fijn te kunnen wonen en leven in onze gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan winkels, scholen, zorg- en sportvoorzieningen. Het is van belang dat er voldoende voorzieningen bij iedere Dongenaar in de buurt zijn.
Wat zijn voorzieningen?
Voorzieningen zijn hulpmiddelen en diensten waar bewoners gebruik van kunnen maken. Ze ondersteunen inwoners in hun behoeften en maken het prettig om in onze gemeente te wonen. Voorbeelden zijn winkels voor boodschappen, de bank voor geldzaken, of de huisarts bij ziekte. Het is van belang dat er voldoende, bereikbare voorzieningen zijn van goede kwaliteit. Dat noemen we het voorzieningenniveau.
Hier volgt een lijst met voorzieningen in onze gemeente:
- winkels;
- scholen;
- kinderdagverblijven;
- woon-zorgcentra;
- huisartsen, tandartsen, consultatiebureaus en andere zorgvoorzieningen;
- ontmoetingsplekken, zoals parken en speelplekken;
- maatschappelijke dienstverlening, zoals het gemeentehuis;
- sociaal-culturele voorzieningen, zoals verenigingsgebouwen, De Cammeleur en De Geubel;
- kerken en een moskee;
- sportmogelijkheden, zoals sportscholen, binnen- en buitensportaccommodaties;
- geldautomaten;
- horeca.
Waar staan we nu?
De voorzieningen concentreren zich met name in het centrum van de kern Dongen. Hier is voor de dagelijkse boodschappen een goed aanbod aan winkels. Ook in de omliggende wijken zijn verschillende voorzieningen te vinden, zoals scholen, zorg-, sport- en speelvoorzieningen. Het voorzieningenniveau wordt over het algemeen als passend ervaren door inwoners. Dit draagt eraan bij dat de leefbaarheid in onze gemeente als goed beoordeeld wordt. Vanuit het buitengebied en de bedrijventerreinen zijn de voorzieningen op grotere afstand gelegen. Dit komt de bereikbaarheid niet ten goede. Ook zijn er in de omliggende kernen weinig voorzieningen. Er bevinden zich daar bijvoorbeeld maar enkele winkels. Wel zijn er basisscholen in ’s Gravenmoer en Vaart.
Wat komt er op ons af?
Verschillende ontwikkelingen hangen samen met het voorzieningenniveau. Allereerst heeft vergrijzing invloed op welke voorzieningen er in onze gemeente nodig zijn. Het aantal ouderen neemt toe waardoor aandacht voor levensloopbestendig wonen en woon-zorgcentra nodig is. Zorg op maat is dan dus van belang. Daarnaast is het belangrijk dat de leefomgeving toegankelijk is ingericht: kunt u als u slecht ter been bent wel overal komen? Vergrijzing kan ook andere zaken beïnvloeden. Het leidt mogelijk tot minder vraag naar scholen en kinderdagverblijven en het kan lastiger worden om vrijwilligers voor verenigingen te vinden.
Digitalisering heeft ook invloed heeft op de voorzieningen. We doen steeds meer digitaal. We doen onze bankzaken digitaal en we kunnen online winkelen en boodschappen doen. Deze digitalisering kan de vraag naar producten uit fysieke winkels beperken. Winkels in centrumgebieden krijgen het steeds vaker lastig. Toenemende leegstand is hiervan het risico.
Hoe zien we de toekomst van onze voorzieningen?
- Het is van belang om de eigen identiteit en een voorzieningenniveau in stand te houden passend bij de schaal van de kernen.
- We zetten in op behoud en toekomstbestendigheid van bestaande voorzieningen. Dit betekent dat we terughoudend zijn met het toestaan van nieuwe voorzieningen. We concentreren voorzieningen in het centrum en zorgen dat deze goed bereikbaar zijn en blijven.
- We zorgen voor voldoende voorzieningen, zowel voor de jeugd als voor ouderen.
- We bieden ruimte aan initiatieven uit de wijk.
- We zetten verder in op het toekomstbestendig maken van de Cammeleur.
- We werken mee aan de komst van een nieuwe verenigingshal.
- Onze gemeente zet in op de realisatie van integrale kindcentra (IKC) waarin onderwijs, kinderopvang en eventueel andere voorzieningen samen onder 1 dak een doorgaande leerlijn vormen. De meeste scholen krijgen op deze wijze de komende tijd nieuwbouw in een IKC.
- In het Dongens onderwijs is aandacht voor bewegen, gezondheid en cultuur.
- Kinderen, jongeren en hun ouders krijgen passende (extra) ondersteuning.