Onze gemeente moet in 2050 voldoen aan de principes van de circulaire economie. Zo verkleinen we onze ecologische voetafdruk. We hebben steeds minder fossiele energie en nieuwe grondstoffen (van ver) nodig. We produceren bijna geen afval meer. Denken en doen in kringlopen is vanzelfsprekend.
Wat is circulariteit?
Circulariteit gaat ervan uit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later: na gebruik kunnen producten gedemonteerd worden en de materialen opnieuw worden gebruikt. Circulariteit gaat dus uit van een wereld zonder afval. Het staat tegenover de huidige benadering waarbij we steeds nieuwe producten aanschaffen, gebruiken en weggooien. Deze wegwerp- en vervangcultuur heeft een enorme impact op de aarde.
Circulariteit is geen doel op zich, maar een strategie voor het bereiken van 2 belangrijke internationale beleidsdoelen:
- het tegengaan van de uitputting van grondstoffen;
- het beperken van klimaatverandering.
Waar staan we nu?
Circulariteit speelt op verschillende terreinen in onze gemeente een rol. In het kader van de Circulaire Economie werkt onze gemeente aan een Grondstoffenbeleidskader. Daarbij is de transitie van afval naar grondstoffen het uitgangspunt. Onze gemeente wil zo ook een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot leveren.
In onze gemeente wordt relatief veel afval ingezameld, maar de afgelopen jaren is er een daling ingezet. Uit een goede afvalscheiding komen veel herbruikbare grondstoffen vrij, die bij voorkeur gebruikt worden om nieuwe producten te maken. Zo is er minder energie voor de productie nodig. Afval kan ook worden gebruikt voor de productie van duurzame energie.
Circulariteit speelt een rol in de landbouw. Steeds meer agrarische bedrijven zetten hier actief op in. De afgelopen jaren is de nadruk steeds meer op circulariteit komen te liggen. Tegenwoordig is er vooral nationaal en regionaal circulariteitsbeleid op onze gemeente van toepassing.
Wat komt er op ons af?
We zijn ons steeds bewuster van de effecten die ons afval hebben op het milieu en het klimaat. De plastic soep in de oceanen wereldwijd is een beeld wat mensen raakt. Er zijn grote afvalstromen aan plastic, papier, glas, grofvuil en restafval. In onze gemeente staan we aan de lat om hiermee aan de slag te gaan. We willen niet dat ons afval in het milieu terecht komt. Wij kunnen reststromen en oude producten een tweede leven bieden, zodat grondstoffen een leven lang mee gaan. Oftewel, we worden circulair. Hiervoor is goede afvalscheiding nodig. Ook stimuleren we ondernemers om circulair te worden.
Hoe zien we de toekomst van circulariteit?
- Het uitgangspunt is dat we zo veel mogelijk circulair zijn. We brengen in beeld hoe we de circulaire economie in het gemeentelijk beleid kunnen versterken.
- Onze gemeente wil circulair denken bij inwoners introduceren door hier voorlichting over te geven.
- We beperken de hoeveelheid restafval die inwoners inleveren tot 30 kg per persoon per jaar in 2025. Dat maakt inwoners bewuster van hun consumptiegedrag en de noodzaak om afval goed te scheiden.
- We bouwen duurzaam en circulair en houden rekening met de woon- en leefomgeving. We stimuleren en doen mee aan innovaties op het gebied van duurzame woningbouw, zoals circulair bouwen en aanbesteden.
- Bij aanbesteding van werken, leveranties en diensten voor gemeentelijke taken streven we zoveel mogelijk naar het gebruik van recyclebare producten of van producten die al gerecycled zijn.