Een goede bereikbaarheid is belangrijk voor inwoners en ondernemers in onze gemeente. Goede bereikbaarheid zorgt ervoor dat inwoners gemakkelijk mee kunnen doen aan activiteiten. Het is ook nodig voor de economie en voor inwoners om mee te kunnen doen in de arbeidsmarkt. Ook zorgt het ervoor dat we gebruik kunnen maken van voorzieningen buiten onze gemeente.
Wat is bereikbaarheid?
Een goede bereikbaarheid zorgt ervoor dat inwoners gemakkelijk mee kunnen doen aan activiteiten. Bereikbaarheid voor iedereen is een belangrijk thema. Niet alleen voor mensen met een handicap, maar bijvoorbeeld ook voor ouders met een kinderwagen, ouderen met rollators en mensen met winkelwagens. Bewoners kunnen zich lopend verplaatsen, maar ook gebruik maken van vervoersmiddelen als de fiets, auto en bus. Op welke manier zijn bijvoorbeeld bedrijven en winkels te bereiken? Alleen met de auto of ook met de fiets en de bus? Een goede bereikbaarheid zorgt ervoor dat mensen gemakkelijk mee kunnen doen aan activiteiten: werken, winkelen, recreëren en ontmoeten. Op die manier kan iedereen onderdeel zijn van de samenleving.
Zoals hiervoor benoemd moet voor mensen met een beperking de openbare ruimte ook op orde en toegankelijk zijn. We zetten ons in voor de rechten van personen met beperkingen op verschillende levensterreinen, zoals omschreven in het verdrag van de Verenigde Naties. In dit verdrag is de opdracht aan gemeenten opgenomen om geleidelijk toe te streven naar een inclusieve samenleving.
Waar staan we nu?
Inwoners van onze gemeente verplaatsen zich voor school, werk, boodschappen, winkelen en nog veel meer. We zien dat inwoners zich vooral naar plaatsen buiten onze gemeente verplaatsen voor werk en voorzieningen die zich niet in onze gemeente bevinden.
Onze gemeente is gelegen in een ruit van 4 snelwegen/autowegen: A59, N261, A58 en A27. De kern Dongen is ongeveer 6 à 7 autominuten verwijderd van de oprit van de A27. Vanaf de kern Dongen is het met de auto ongeveer 15 minuten rijden naar de oprit van de A59, ten noorden van onze gemeente. Via de snelwegen zijn naast Tilburg en Breda, ook andere grote Nederlandse steden en de Belgische grensovergang goed te bereiken. Veel Dongenaren maken vaak gebruik van de auto.
Van het openbaar vervoer wordt minder gebruikgemaakt. Onze gemeente heeft geen treinstation. De stations Gilze-Rijen en Tilburg Reeshof liggen op respectievelijk 7 en 9 kilometer afstand van de kern Dongen. Er zijn meerdere bushaltes in onze gemeente. Bedrijventerrein Tichelrijt is niet per bus bereikbaar. De kernen ’s Gravenmoer, Klein Dongen en Vaart zijn afhankelijk van de buurtbus. In kern Dongen rijden meer regelmatige lijndiensten tussen Tilburg, Breda en Oosterhout.
Wat betreft het aantal laadpunten voor elektrische auto’s gaat onze gemeente mee met de trend van duurzaamheid. Ook wordt het gebruik van de fiets, in plaats van de auto, gestimuleerd. Zo loopt de snelfietsroute van Oosterhout naar Tilburg over het grondgebied van onze gemeente.
In onze gemeente vinden minder verkeersongevallen plaats per 100.000 inwoners dan gemiddeld in Nederland. De afgelopen dertig jaar is het aantal verkeersongevallen in onze gemeente, net zoals in de rest van Nederland, sterk afgenomen. De gemiddelde ernst van verkeersongevallen valt hier gelukkig relatief mee. In verreweg de meeste gevallen is er geen sprake van letsel. Al met al is het dus relatief goed gesteld met de verkeersveiligheid in onze gemeente.
Wat komt er op ons af?
Op het gebied van bereikbaarheid, infrastructuur en mobiliteit zien we een aantal belangrijke landelijke ontwikkelingen. We maken steeds meer gebruik van de elektrische fiets en ook zijn er steeds meer elektrische auto’s. Het aantal dieselauto’s daalt.
We zien dat technologische en logistieke ontwikkelingen razendsnel gaan. Het verkeer moet – en wordt – steeds duurzamer. Slimme mobiliteit draagt bij aan duurzaamheid en aan minder files. Bij Slimme mobiliteit maken (vracht)auto’s gebruik van data en slimme technieken, waardoor ze veiliger en schoner worden en de ruimte beter gebruiken.
Daarnaast zien we een trend op het gebied van het inrichten van een beweegvriendelijke infrastructuur om gezondheid te stimuleren. Ouderen wonen langer thuis. De vergrijzing van de samenleving heeft invloed op infrastructuur en mobiliteit.
Hoe zien we de toekomst van bereikbaarheid?
- We hechten waarde aan een goede bereikbaarheid voor iedereen. Elke Dongenaar moet zich zonder problemen van en naar onze gemeente kunnen blijven verplaatsen.
- We blijven ons inzetten op de bereikbaarheid van het centrum van kern Dongen.
- We gaan duurzaam, alternatief vervoer stimuleren:
- Het gebruik van de (elektrische) fiets door onder meer aanleg van de snelfietsroute Tilburg-Oosterhout;
- Het aantrekkelijker maken van deelmobiliteit;
- We blijven de realisatie van laadpalen voor elektrische auto’s faciliteren;
- De huidige voorzieningen van openbaar vervoer blijft minimaal gehandhaafd. Indien mogelijk kijken we naar verbreding van het netwerk.
- Het is belangrijk dat er voldoende parkeerplaatsen aangelegd worden bij nieuwe ontwikkelingen. De maximale parkeernorm blijft veelal het uitgangspunt. We waarborgen de landschappelijke kwaliteit hierbij wel zoveel mogelijk. Parkeerruimte kan namelijk ten koste gaan van landschappelijke kwaliteit. Ook in de wijken kunnen parkeerplekken de openbare ruimte belemmeren. Aan de andere kant is het voor inwoners van belang dat zij hun auto in de buurt kwijt kunnen.
- We kijken naar de multifunctionele inzetbaarheid van parkeerplaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorzien van zonnepanelen.
- We werken regionaal samen met ander partijen aan vijf deelprogramma’s binnen de Regionale Omgevingsagenda (ROA):
- schoon, stil en gezond;
- veilig;
- inclusief;
- robuust en betrouwbaar;
- slim en efficiënt.