Wij zijn een ondernemende gemeente. In Dongen is er een combinatie van unieke, toonaangevende bedrijven en reeds lang in onze gemeente verankerde bedrijven. Allerlei verschillende economische activiteiten komen hier samen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de industrie op de bedrijventerreinen, de boerderijen in het buitengebied en de winkels in het centrum. We maken de economie toekomstbestendig. Zo blijft onze gemeente een bloeiende en innovatieve gemeente, met een goede dienstverlening, duidelijke kaders voor ondernemers en een aantrekkelijk vestigingsklimaat met een levendig centrum. We bouwen in onze gemeente samen aan de economie van morgen.
Werk en ondernemen
We zetten in op een ondernemende gemeente met een aantrekkelijke, gezonde en toekomstbestendige werkomgeving.
De Dongense bedrijven staan centraal in de economie van de toekomst. De bedrijven zorgen voor werkgelegenheid en het welzijn van onze inwoners. De economie van morgen geven we vorm op de bedrijventerreinen van de toekomst, maar nadrukkelijk ook in het centrum en in het buitengebied. We stimuleren de kleine ondernemers en de lokale bedrijven. Zij moeten zich op prettige plekken kunnen vestigen.
We blijven inzetten op ons vestigingsklimaat. Dat zorgt niet alleen voor werk, maar maakt onze gemeente ook een prettige plek om te zijn. In het centrumgebied stemmen we de voorzieningen af op de wensen van bewoners en ondernemers. Zo houden we het centrum levendig. We streven ernaar om de winkels zoveel mogelijk in het centrum te concentreren. Daarnaast is regionaal afgesproken dat we vraaggericht ontwikkelen en het overaanbod van kantoren terugdringen.
We moeten efficiënt en duurzaam met de ruimte omgaan en aandacht voor gezondheid hebben. Hittestress, geur- en geluidhinder moeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Op bedrijventerreinen gaan we hittestress tegen door in te zetten op vergroening in plaats van verstening.
Het is van belang dat goede werknemers en bedrijven elkaar weten te vinden. Daarom zetten we in op de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. In sommige gevallen kan de inzet van internationale medewerkers gewenst zijn. Zij zijn dan ook welkom in onze gemeente.
De economie en de bedrijventerreinen zijn van groot belang. Economische ontwikkeling moet echter niet ten koste gaan van het milieu, het landschap of het unieke karakter van onze gemeente. We moeten daar kritisch naar kijken bij bijvoorbeeld de vraag of we bedrijventerreinen kunnen uitbreiden. We onderzoeken dan eerst de revitalisering van de huidige bedrijventerreinen, zodat we deze opknappen en er nieuw leven inblazen. Vervolgens bekijken we de mogelijkheden van een duurzame uitbreiding.
Agrarische sector
We behouden het agrarische karakter van het buitengebied en faciliteren de transitie van de landbouw.
Het buitengebied heeft een belangrijke rol in onze gemeente. De rust, de ruimte en het groen dragen bij aan onze gezondheid en aan een aantrekkelijke leefomgeving. Het buitengebied vormt ook een belangrijke economische factor door de agrarische sector. De ondernemers in het buitengebied worden waar mogelijk geholpen om een goede balans te vinden tussen agrarische ontwikkelingen, landschappelijke waarden en ontwikkeling van nevenfuncties zoals recreatie. Zo houden de boeren een plek in ons buitengebied.
De landbouw hoort bij onze gemeente. We behouden het agrarische karakter van het buitengebied, maar zetten in op de landbouwtransitie. Duurzame vormen van landbouw worden gestimuleerd, zoals kringlooplandbouw en extensiveren. We zoeken de balans tussen economie, landschap en duurzaamheid en proberen landbouw en natuur hand in hand met elkaar te laten gaan. Vrijkomende agrarische bebouwing (VAB’s) in het buitengebied krijgt een passende nieuwe functie. Overtollige bebouwing wordt gesloopt.
Recreatie en toerisme
We stimuleren recreatie en toerisme en voorkomen tegelijkertijd dat andere functies hierdoor worden beperkt.
Wij staan open voor initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme. We werken samen met de recreatieve ondernemers om de toeristische kwaliteiten van onze gemeente onder de aandacht te brengen en te versterken. We zetten hierbij in op een goede balans tussen allerlei functies. Recreatie verrijkt onze gemeente, maar mag niet ten koste gaan van andere functies zoals het agrarische karakter in het buitengebied. Dat geldt ook bij recreatie in vrijkomende agrarische bebouwing (VAB’s). De rust, de ruimte en het groen moeten behouden en versterkt worden.
Bereikbaarheid
We maken onze gemeente beter bereikbaar en stimuleren duurzaam vervoer.
Een goede en duurzaam bereikbare gemeente is voor de economie van morgen van groot belang. We streven namelijk naar een aantrekkelijk centrum en bedrijventerreinen, die op verschillende manieren te bereiken zijn. Regionaal werken we op het gebied van mobiliteit aan vijf deelprogramma’s:
- schoon, stil en gezond;
- veilig;
- inclusief;
- robuust en betrouwbaar;
- slim en efficiënt.
We werken aan vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen. In 2050 moet de inzet van fossiele brandstoffen tot nul gereduceerd zijn. We stimuleren het openbaar vervoer, de elektrische fiets en het gebruik van deelmobiliteit. Het realiseren van laadpalen voor elektrische auto’s in openbaar gebied is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Het is wel belangrijk dat er voldoende parkeerplaatsen aangelegd blijven worden bij nieuwe ontwikkelingen. De maximale parkeernorm is nu het uitgangspunt. We waarborgen de landschappelijke kwaliteit hierbij wel zoveel mogelijk.
Wij willen ons ook richten op digitale bereikbaarheid. Dit is extra belangrijk sinds de COVID-periode in verband met onder andere thuiswerken. Zo moet geïnvesteerd worden in het verbeteren van de digitale bereikbaarheid (komst glasvezel, 5G netwerk) in de gemeente Dongen, maar moeten we ook zorg dragen voor senioren waarvoor de digitale wereld problematisch is.